I: Sfaturi prietenoase pentru case calduroase
Cum folosesti centrala termica eficient în anotimpul rece ? Vezi o parte din sfaturile noastre:
Sfatul #1
Daca iti doresti costuri reduse pentru incalzirea casei tale, este bine sa beneficiezi de ajutorul unui termostat de ambient cu care poți controla eficient consumul centralei termice. Instalează, asadar, un termostat ambiental care te va ajuta să reglezi temperatura în interiorul locuinţei pe toată durata zilei, chiar si atunci cand nu esti acasa!
Sfatul #2
Un randament cat mai ridicat este necesar pentru functionarea eficienta a centralelor cu condensare. Pentru ca acest randament sa poata fi marit, iti recomandam sa pastrezi o temperatura a agentului termic de pana la maximum 55 de grade Celsius.
Sfatul #3
Daca centrala termică pierde presiune si aceasta presiune scade sub valoarea de 0,5 bari, trebuie neaparat sa identifici eventualele pierderi de apă ale instalației de radiatoare. Daca nu poti face tu acest lucru, te sfatuim sa contactezi de indata personalul tehnic specializat pentru remedierea avariei.
Sfatul #4
E bine sa stii ca in situatia in care presiunea în centrala termică atinge o valoare peste 2,5 bari, este necesară golirea instalației pe la robinetul de golire al centralei până cand valoarea presiunii devine 1,5 bari. Daca in continuare presiunea creste, robinetul de încărcare cu apa a instalației trebuie să fie închis, iar daca exista variatii ale presiunii în centrala termică trebuie sa soliciti interventia unui specialist care va verifica presiunea aerului in vasul de expansiune.
Sfatul #5
Izolează-ţi termic locuinţa şi asigură-te că nu se pierde căldură nici pe la ferestre, nici pe la uşi. Poti obtine un consum de gaze naturale mai mic cu 30 pana la 45% daca izolarea termică a locuinţei este realizată corespunzător. Pentru a evita aparitia mucegaiului si igrasiei iti recomandam si izolarea exterioară a locuintei.
Sfatul #6
Daca remarci la centrala ta un zgomot de fierbere, acesta este cauzat de acumularea de calcar in schimbatoarele de caldura ale centralei. Problema poate fi rezolvata prin curățarea sau, după caz, înlocuirea acestora, insa e bine sa stii ca operațiunile amintite trebuie sa fie efectuate numai de personal autorizat.
Sfatul #7
Ti-ai pus probabil intrebarea cum ar trebui lasata centrala termica atunci cand pleci de acasa o perioada mai lunga pet imp de iarna. Iti recomandam sa lasi centrala conectata la priza si sa activezi funcțiile de siguranță, precum cea de anti-îngheț și anti-blocare. Cand vei reveni acasa, timpul de reincalzire a locuintei va fi scurt, fara consum mare de gaz.
Sfatul #8
E important sa reglezi temperatura din interiorul locuintei tale in mod corespunzator.
Iata si cateva valori de temperatura recomandate: ideal este ca în living să fie 20 de grade Celsius, 19-20 de grade în dormitor şi 22 de grade Celsius în baie.
Acestea sunt insa recomandări generale, atunci când eşti acasă alegerea iti apartine si poţi regla centrala după preferinţele proprii.
Sfatul #9
Unul dintre avantajele alegerii unei centrale electrice este faptul ca se poate instala intr-o singura zi.
Odata montata, o conectezi la reteaua electrica a locuintei sau a spatiului pe care vrei sa il incalzesti si o pornesti. Iti spunem ca o centrala electrica este mai putin zgomotoasa si protejeaza mediul inconjurator.
Sfatul #10
Temperatura ideala pentru un somn odihnitor se incadreaza intre 16 si 19 grade Celsius, cu conditia sa fim imbracati in pijamale si inveliti. Recomandarea de astazi este sa setezi termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius pe perioada noptii.
Sfatul #11
Atunci cand vrei un consum eficient inregistrat de centrala termica, trebuie sa tii seama si de temperatura apei incalzite. De cate ori ti s-a intamplat sa setezi o temperatură foarte ridicată, iar apoi, pentru că apa este mult prea fierbinte, sa fii nevoit sa o combini cu apă rece? Este recomandat să setezi temperature apei la 48-50 de grade Celsius.
Sfatul #12
Este important sa stii ca radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu se încălzesc uniform, trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece.
Reducerea pierderilor de aer cald este o altă modalitate de creștere a randamentului functionarii centralei termice pe gaz.
Sfatul #13
Daca intre camerele aceluiasi imobil există diferenţe mari de temperatură si nu iti doresti acest lucru, o solutie pentru rezolvarea problemei este instalarea robineţilor care ajută la ajustarea termică a încăperilor. Astfel, locuinta ta va avea o distribuţie uniforma a căldurii.
Sfatul #14
O data pe an, inaintea inceperii sezonului rece, se recomanda curăţarea coşurilor de fum sau a kit-urilor de evacuare. Trebuie sa retii ca verificarea presiunii din instalatia centralei şi a coşului sunt doua operatiuni esentiale pentru o buna functionare a centralei tale termice.
Sfatul #15
Fie ca sunt din fonta, otel sau aluminiu, caloriferele din locuinta, trebuie aerisite pentru a elimina bulele de aer prinse in interior deoarece acestea scad randamentul instalatiei de incalzire. Iti recomandam sa efectuezi aerisirea instalatiei de incalzire la cateva zile dupa ce aceasta a fost pusa in functiune.
Sfatul #16
Atunci cand caloriferele nu se incalzesc sau se incalzesc partial e posibil sa fie nevoie de aerisirea acestora pana la eliberarea completa a aerului. Iti recomandam sa completezi cu apa pana la presiunea de 1.2 – 1.5 bari.
Sfatul #17
Pentru un randament si o eficienta ridicate, trebuie sa stii ca poti opta pentru o centrala termica in condensare. Datorita componentelor speciale ce permit recuperarea caldurii din condens, centralele in condensare ajung la o eficienta considerabil sporita fata de centralelel conventionale, un lucru de care ar trebui sa tii seama la momentul alegerii unei centrale termice.
Sfatul #18
De ce date trebuie sa tii cont atunci cand alegi o centrala termica? Un parametru pe care trebuie sa il ai in vedere este bineinteles suprafata pe care o are locuinta care trebuie incalzita. O centrala termica ce livreaza 24 KW poate asigura incalzirea unor suprafete de maximum 180 m2, cu o baie si o bucatarie. Pentru locuinte cu suprafete mai mai mari de 200 mp si multipli consumatori de apa calda menajera, este de preferat utilizarea unor centrale cu puterea mai mare.
Sfatul #19
In cazul in care te gandesti la achizitionarea unei noi locuinte, iti spunem ca poziţionarea casei în raport cu punctele cardinale este de maximă importanţă pentru eficienta energetica, orientarea sudică a faţadei fiind obligatorie, pentru a se asigura un câştig energetic solar cât mai mare
De cealalta parte, vitrarea casei pe zona de nord trebuie redusă la minimum.
Întrebă-ne mai multe chiar azi despre service-ul de centrale termice!
G&M Internațional Instalații
☎️0265 211 339
Str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș
Luni – Vineri: 08:00 – 17:00
Sursa: Vaillant Romania