I: Cum alegem caloriferele/radiatoarele pentru casa noastră

Radiatoarele pentru incalzirea spatiilor din imobile se mai numesc “corpuri statice pentru incalzire”, iar in vorbirea curenta mai sunt denumite “calorifere”.

In functie de materialul din care sunt fabricate cele mai uzuale radiatoare sunt fonta, otel si aluminiu.

 

Radiatoarele din fonta

 

TAHITIIn general se livreaza in corpuri de cate 10 elementi asamblati, pentru obtinerea altor dimensiuni (si puteri termice) se adauga sau se scot elementi prin niplare sau deniplare.

Elementii pot fi cu 2, 3, 4 sau 5 coloane si sunt de diferite forme, dimensiuni si puteri termice.

Au durata foarte mare de viata (peste 30 de ani) (pentru a te interesa de oferta)

Desi mai scumpe decat cele din otel sau aluminiu, avand o greutate ridicata (si mai greu de manevrat) sau dovedit avand o rezistenta foarte buna la coroziune gasindu-le montate cel mai frecvent in instalatii racordate la sistemul centralizat (termoficare, centrala de cartier etc) sau in instalatiile cu inertie termica mare (ex: incalzire vand cazane cu combustibil solid).

 

Radiatoarele din aluminiu

 

radiatoare-aluminiuSe livreaza uzual tot in corpuri de 10 elementi, acestia se pot nipla. Au durata medie de viata 20 de ani. Exista radiatoare uzuale “de parapet” (de inaltimi care permit montarea sub fereastra) si radiatoare din aluminiu tip “coloana”, care se livreaza in corpuri de 2 sau 3 elementi si care au inaltimea cuprinsa intre 1000 si 2200 mm.

Sunt foarte usoare, comod de manipulat si montat, iar sistemul de asamblare pe baza de elementi le face flexibile in vederea obtinerii diferitelor dimensiuni/puteri sau in cazul in care e necesara inlocuirea unuia sau mai multor elementi. Se incalzesc rapid, prin urmare raspund prompt la cererea de incalzire si functioneaza eficient in sistemele cu centrale murale sau cazane proprii.

Rezistenta buna la coroziune pemite montarea si in sisteme de incalzire centralizate. Au pret mai bun decat cele din fonta. Sunt elegante si au design placut.

 

Contactează-ne pentru o ofertă!

 

Radiatoarele din otel

 

Acestea se clasifica in functie de dimensiuni (inaltime si lungime) si numarul panourilor:

  • 11 cu 1 panou (radiatoare “la un rand”)
  • 22 cu 2 panouri (radiatoare“la 2 randuri”)
  • 33 cu 3 panouri (radiatoare“la 3 randuri”).

RADIATOR-OTELDurata de viata medie este de 15 ani.

Datorita pretului foarte competitiv sunt cele mai vandute.

Atentie insa, pentru ca pretul nejustificat de mic ascunde, de regula, o calitate mai slaba a materialului, cu implicatii asupra rezistentei la coroziune, duratei de viata etc!

Un alt exemplu ar fi cel al radiatoarelor care au convectoarele (fagurele) din interior mai mici si, implicit, consumul de material mai scazut. De aici, rezulta o putere de incalzire mai mica la aceleasi dimensiuni de gabarit.

Radiatoarele din otel au aspect placut si se comporta bine din punct de vedere al eficientei in instalatiile cu centrale sau cazane proprii; radiatoarele de calitate superioara se pot monta si in instalatii centralizate (termoficare).

Este foarte important sa nu fie golite de apa, deoarece patrunderea aerului declanseaza procesul de coroziune; de aceea, in cazul montarii pe instalatii racordate la termoficare trebuie prevazuti robineti de izolare care sa retina apa in radiator pe durata verii, cand coloanele de incalzire de la bloc se golesc.

De asemenea, montarea unui filtru de impuritati pe fiecare radiator in aceste instalatii contribuie la mentinerea duratei de viata si a functionarii eficiente.

Radiatoarele din otel sunt mai usoare decat cele din fonta, dar mai grele decat cele din aluminiu, iar montarea este simpla.

 

Radiatoarele de baie din otel (portprosop)

 

Se monteaza in bai, se numesc “portprosop”,  li se mai spune si “radiator scarita” datorita formei specifice.

Sunt disponibile in diferite variante: cu tevi drepte sau curbe, albe sau nichelate etc

 

Contactează-ne pentru o ofertă!

 

Sursa articol