I: Importanța ventilației încăperilor

Aer dătător de viață – mai important ca niciodată

Aerul este o parte esențială a vieții – la fel ca mâncarea. Desigur, nu vrem să mâncăm mâncare stricată, așa că ar trebui să acordăm importanță și aerului curat într-o stare ambientală. Nu doar respirăm acest aer, ci literalmente ne scaldăm în el.

Consumăm 15 kg de aer în fiecare zi. Acesta este în primul rând aer interior – nu aer proaspăt ca în păduri și pajiști. Prin urmare, este foarte important ca poluanții din acest aer interior să fie reduși cât mai mult posibil – mai ales în vremurile de astăzi.

Fie că este vorba de birouri, clădiri administrative și locații pentru evenimente, restaurante, cinematografe, teatre, magazine, scoli si gradinite, supermarketuri, facilități de agrement sau locuri industriale, oriunde oamenii petrec mai mult timp, instalațiile de aerisire și aer condiționat trebuie sa asigure un flux constant și plăcut de aer pe care oamenii sa îl perceapa ca fiind „proaspăt”. Aceasta implică menținerea temperaturilor care sunt ajustate pentru a se potrivi cu cerințele actuale și un nivel adecvat de umiditate. În termeni tehnici, vorbim despre „Confort termic” și „Calitatea mediului interior” (IEQ), care depind de o serie de factori.

Calitatea adecvată a aerului interior poate fi obținută și prin deschiderea ferestrelor – cel puțin intermitent. Dar acest lucru poate avea limitări semnificative și poate avea un impact negativ asupra sentimentului de bunăstare al ocupanților și asupra calității aerului. Pătrunderea aerului cald în timpul verii supraîncălzește încăperile și, iarna, aerul extern rece le răcește prea mult. În același timp, aerul din cameră devine extrem de uscat, ceea ce afectează membranele mucoase ale corpului și crește riscul de infecție de la bacterii și viruși. Nu apar astfel de probleme atunci când un sistem de ventilație este în funcțiune; aceste sisteme canalizează constant aerul exterior filtrat, încălzit sau răcit în încăperi și, în același timp, elimină aerul contaminat. Aceasta înseamnă că, pe tot parcursul anului, o bună calitate a aerului interior poate fi obținută numai prin utilizarea unei unități de ventilație mecanică.

Experții sunt de acord că tehnologia de ventilație și aer condiționat va juca un rol major în pandemia Covid, în protejarea ocupanților din spațiile interioare împotriva infectării cu coronavirusul. “Unitățile de ventilație au un rol important de jucat, deoarece spălarea continuă a spațiilor interioare cu volume mari de aer extern diluează semnificativ concentrația de aerosoli Covid în aerul din cameră și astfel limitează foarte mult riscul de infecție”, spune Günther Mertz, director general al Asociația de aer condiționat și ventilație în clădiri (FGK). De fapt, cu cât este mai mult aer exterior, cu atât rezultatul este mai bun. Și, dacă sistemul de ventilație existent nu este capabil să furnizeze suficient aer extern pentru a reduce semnificativ cantitatea de aerosoli Covid, atunci alte două măsuri pot ajuta.

Pe de o parte, ferestrele pot fi, de asemenea, deschise în mod regulat pentru a crea ventilație. Și, pe de altă parte, unitățile suplimentare de purificare a aerului pot fi instalate în camere individuale. Aceste unități aspiră în mod constant aerul din cameră, filtrează orice virus pe care l-ar putea conține în filtre de particule de înaltă eficiență (în general până la cel puțin 99%) și apoi returnează aerul purificat în cameră. Dispozitive de acest gen, care sunt recomandate și de virologi, sunt acum disponibile de la mulți producători într-o varietate de modele și niveluri de flux de aer. Acestea sunt adecvate pentru a oferi o protecție suplimentară eficientă împotriva infecției cu coronavirus în, de exemplu, săli de clasă, birouri în plan deschis și săli de conferințe, precum și în cabinetele medicale și sălile de fitness.

În același timp, putem presupune că epidemia de coronavirus și necesitatea de a proteja oamenii de aceasta vor fi luate în considerare mai mult în planificarea și instalarea de noi sisteme de ventilație și aer condiționat.

Sursa ISH 2021