I: Centrala nu mai funcționează

Câteodată lucrurile nu merg aşa cum ne dorim, iar centrala noastră termică nu vrea să mai funcţioneze. Şi dacă Murphy se ambiţionează să ne demonstreze corectitudinea legilor sale, ne vom trezi fără apă caldă sub duş, chiar înainte de a ne clăti, sau unul dintre invitaţii la Revelion va observa că aţi rămas fără căldura la ora 23…

Va propunem o prezentare a problemelor frecvent întâlnite în activitatea noastră de service şi a căror remediere poate fi făcută chiar şi de un utilizator neexperimentat, cu minimum de aptitudini tehnice.

Probleme, cauze, soluții

PROBLEMA CAUZA POSIBILĂ SOLUŢIA
Centrala nu furnizează nici agent termic, nici apă caldă menajeră. 1. Nu este alimentată electric, nu este aprins niciun led pe panoul centralei.

 

1. Locuinţa este alimentată electric? Verificaţi dacă siguranţa de la tabloul electric este cuplată. De asemenea, verificaţi întrerupătorul de curent al centralei.
2. Nu este alimentată cu gaz.    Ledul de alimentare e aprins, apare un cod sau se aprinde ledul de avarie (de obicei roşu). 2. Locuinţa este alimentată cu gaz? Verificaţi robinetul de gaz al centralei. Dacă aveţi instalat un detector de metan, verificaţi electrovalva de la contorul de gaz.
3. Presiunea din circuitul de încălzire a scăzut. 3. Verificaţi manometrul de presiune al centralei (de obicei este acel „ceas” cu un singur ac indicator). Dacă indică mai putin de 1 bar, opriţi centrala pentru 30 minute, asiguraţi-vă că centrala este alimentată cu apă rece, apoi deschideţi robinetul de încărcare (un robinet cu rozetă, amplasat de obicei „sub” centrală în dreptul ţevii de alimentare cu apă rece) până cănd presiunea ajunge între 1,2 şi 1,5 bar. Închideţi cu atenţie acest robinet (altfel presiunea apei va creşte peste 3 bar si apa va fi evacuata prin supapa de siguranţă).
4. Avarii diverse – este afişat un cod sau se aprinde ledul de avarie (de obicei roşu) 4. Apăsaţi constant pentru câteva secunde butonul de resetare (marcat cu litera R sau cu inscripţia „RESET”).

Consultaţi manualul centralei pentru a identifica avaria, în funcţie de codul afişat

Centrala nu mai furnizează agent termic; funcţionează „doar pe apă caldă” 1. Centrala a fost setată în regimul „VARA” (ilustrat prin simbolul soare, sau prin valoarea 0 la agent termic – ilustrat cu un calorifer) 1. În acest regim centrala produce doar apă caldă menajeră. Setaţi centrala în regimul „IARNA” (ilustrat adesea printr-un fulg de nea sau valori mai mari ca 0 la agent termic ilsutrat cu un Calorifer )
2. Termostatul de ambient nu mai transmite comenzi centralei 2. Dacă termostatul nu mai afişează informaţii in clar sau deloc, înlocuiţi bateriile cu cele recomandate, ţinând cont de poziţia corectă a polarităţii acestora.

– Dacă a fost întrerupt cablul de la termostat până la centrală, se înlocuieşte cablul.

– Dacă aveţi un termostat fără fir, urmaţi procedura de resincronizare dintre termostat (emiţător) şi receptorul ataşat în apropierea centralei, conform descrierii din manualul termostatului.

Centrala nu mai produce apă caldă, în schimb produce agent termic. 1. Una dintre baterii („robinetul”) nu funcţionează corect.

 

1. Dacă această problemă apare doar la una dintre baterii (de ex. la bateria de la duş), iar la celelalte avem apă caldă, atunci trebuie curăţată sita de la capătul tijei bateriei, sau înlocuită bateria.
2. Setările centralei pentru apa caldă au fost modificate 2. Verificaţi şi refaceţi setările de pe panoul centralei.
Debitul apei calde este considerabil mai mic decât debitul apei reci. 1. Filtru de impurităţi de pe alimentarea cu apă rece a centralei este înfundat. 1. Desfaceţi şi curăţaţi acest filtru de impurităţi.
2. Sita unei baterii este înfundată. 2. Desfaceţi şi curăţaţi sitele bateriilor.
Radiatoarele nu se încălzesc. 1. Robinetul de tur, clasic sau cu cap termostat este închis. 1. Dacă radiatorul nu se încălzeşte deloc, iar ţeava de tur, prin care intră agentul termic în radiator este caldă, deschideţi robinetul de tur.
2. Acumulare de aer în corpul radiatorului 2. Dacă radiatorul se încălzeşte doar parţial (de obicei este rece în partea de jos), încercaţi să aerisiţi radiatorul, prin aerisitorul montat la celalalt capat, in partea de sus.
3. Robinetul de separaţie al unei coloane este închis. 3. Dacă doar unele radiatoare nu se încălzesc, este posibil ca un robinet de separaţie de pe traseu să fie închis.

Fireşte că aceste sugestii sunt unele generale şi vă recomandăm consultarea Manualului de utilizare a centralei în fiecare situaţie.În cazul în care centrala se încăpăţânează să nu funcţioneze sau constataţi întreruperi repetate în funcţionare, opriţi alimentarea electrică a centralei punând comutatorul extern în poziţia închis, închideţi robinetul de gaz si contactaţi Serviciul de Asistenţa Tehnică.

Dacă îți plac sfaturile noastre, mai avem și altele!

Vino la G&M Internațional Instalații din Târgu Mureș

str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș

Luni – Vineri – 08:00 – 17:00

office@g-m.ro

0265 211 339