I: Casa Pasivă clădiri responsabile, confortabile, eficiente

Casa pasivă

Casa pasiva este o combinatie perfecta intre un nivel ridicat de confort termic si un consum minim. Standardul de casa pasiva reprezinta cladirea cu o eficienta energetica sporita care asigura un climat interior confortabil indiferent de anotimp. Datorita constructiei sale, aceasta cladire este putin sensibila din punct de vedere al confortului termic la modificarile meteorologice ale mediului exterior.

Pentru ca o casa sa fie pasiva, trebuie sa respecte standardele internationale de case pasive promovate de PassivHaus Institute, acestea specifica in mod evident ca energia termica destinata incalzirii spatiului locuit trebuie sa fie mai mic de 15 kWh/m2 annual. Un alt standard al caselor pasive este consumul total de energie anuala, acesta nu trebuie sa depaseasca 120 kWh/m2. Casa pasiva ajunge la standarde prin o termoizolatie eficienta, eliminarea puntilor termice, ventilatia cu recuperarea caldurii, etansarea casei si orientarea casei.

Cum functioneaza o casa pasiva

Functionarea unei case pasive se bazeaza pe niste legi simple de fizica, se minimalizeaza pierderile de caldura si se utilizeaza energia solara cat mai bine posibil. O casa pasiva implica o pierdere minima de caldura de aceea va fi construita cu o termoizolatie de 20-30cm. Casa pasiva are un sistem de ventilatie care asigura aerisirea casei, acest sistem controlat este special facut pentru a recupera caldura din aerul care urmeaza sa fie eliminat si o transfera aerului proaspat introdus in cladire. Acest sistem are un randament de 75-90%, datorita acestui fapt nu exista fluctuatii de caldura.

Casele pasive sunt gandite nu doar pentru eficienta energetica, ci si pentru confortul locuitorilor. Temperatura este constanta si nu se simte niciodata, nici langa geam o senzatie de frig. Acest aspect impreuna cu faptul ca casele pasive sunt izolate fonic dau un confort in plus locuitorilor.

Cum transformi o casa existenta intr-o casa pasiva

 

Daca ai deja o casa construita cu o eficienta energetica redusa, aceasta poate sa fie transformata intr-o casa pasiva foarte usor printr-un plan de reabilitare termica. Cele mai bune investitii in cazul unei rebilitati termice sunt : izolatia termica a tavanului, izolatia termica a peretilor, izolatia termica a pardoselii, etanseizarea anvelopantei, utilizarea unui echipament HVAC eficient si performant pentru a asigura aerul curat si recuperarea termica.

Standardele internationale sunt mai indulgente cu casele transformate in case pasive deoarece sunt anumite aspecte si detalii care nu pot fii evitate, cum ar fii puntile termice structurale. Valorile care trebuie sa le indeplineasca o casa pasiva in acest caz sunt consum mediu de energie sub 25kWh/mp annual.

Pincipile de baza unei cladiri pasive sunt: Ventilare mecanica cu recuperare de caldura, ferestre pasive, etansare, termoizolare si fara punti termice.

Casa pasiva – statistici

Pe timpul iernii, cand temperatura mediului inconjurator este de sub -15 grade celsius, in interiorul caselor pasive este o temperatura de 9 grade celsius fara nici un fel de incalzire.

Facturile la energie sunt cu 80% mai mici decat la o casa standard, aceste economii sunt posibile datorita izolatiilor speciale si echipamentelor HVAC.

Izoltie fonica de aproximativ 50dB, zgomotele exterioare sunt in mare parte anulate.

Rezistente in timp si fiabile, oriunde sepoate construi o casa pasiva iar datorita materialelor de calitate acestea rezista foarte bine in timp si sunt mai rezistente decat o casa standard  la cutremure, foc, inundatii.

Investitia intr-o casa pasiva este protejata deoarece pretul unei astfel de case este cu 15-20% mai mare fata de o casa standard.

Pentru o lume sustenabila, formata din cladiri responsabile, confortabile, eficiente, durabile, accesibile si de calitate superioara, trebuie sa existe case pasive.

Casa pasiva – criterii de indeplinit

Exista case sau cladirii care sunt foarte bine izolate, dotate cu echipamente HVAC de calitate, cu sisteme fotovoltaice si panouri solare , cu pompe de caldura care nu respecta sandardele unei case pasive, astfel acestea nu se incadreaza in case pasive.

Criteriile care trebuiesc indeplinite sunt date de standardul international de perfeormanta energetica. Criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca o casa pasiva sunt : necesarul de energie primara anuala sa fie sub 121kWh/m2, etanseitatea n50 mai mica de 0.6, necesarul maxim de energie pentru incalzire sa fie sub 10 W/m2.

Dezvoltand subiectul de criterii de indeplinit al caselor pasive putem puncta anumite aspecte pe care o astfel de casa ar trebui sa le indeplineasca

Izolare termica de calitate si cu volum compact

Avand o izolare de calitate reduce transferul de caldura cu mediul exterior, grosimea izolatiei este, infunctie de caz, intre 30-50cm. Aceasta variaza in functie de materialele folosite, conditiile climatice a zonei si amplasarea cladirii. Puntile termice si tamplaria ferestrelor sunt reduse la minim, ferestrele folosite de obicei sunt cu 3 straturi de geam care ofera o emisivitate redusa.

Orientarea cladirii

In functie de microclimatul zonei si traiectoria soarelui, cladirea trebuie amplasata astfel incat sa beneficieze cat mai mult de puterea solara. De obicei fatada care este la sud are ferestre mari pentru a permite razelor solare sa intre in incinta pe timpul iernii, iar pe timpul verii sa va fereasca de supraincalzire.

Etansare perfecta

Pierderile de aer prin fisuri sau prin interstitii sunt reduse cu ajutorul unui sistem bun de izolare pneumatica, obtinut prin folosirea unor spune poliuretanice sau de alta natura. Sitemele HVAC asigura furnizarea aerului, care este mereu proaspat acesta fiind filtrat inainte de a eliberat in casa.

Sisteme de recuperare de caldura

Energia termica din aerul evacuat este recuperata si reinstrodusa in sistem, pentru a fii folosita si introdusa in cladire deodata cu aerul proaspat. Energia termica recuperata din aerul evacuat este de 90%.

Passivhaus Projektierungs Paket este un program de calcul specific al bilantului energetic al unei case pasive. Acesta se foloseste pentru a verifica daca o casa este sau nu pasiva.

Casa pasiva – avantaje

Casa pasiva este casa viitorului, datorita materialelor si echipamentelor HVAC se pot reduce costurile energie folosite de o cladire cu 70-90%. Spre deosebire de o casa conventionala, casa pasiva costa mai mult cu 7-10% dar costurile operationale sunt reduse drastic. Casa pasiva protejeaza mediul inconjurator.

Eficienta energetica – consumul de energie cu 70-90% mai mic decat la o casa conventionala.

Confortabila – confortul este asigurat de echipamentele HVAC : aer mereu proaspat, fara fluctuatii de caldura, temperaturi constante si uniforme si fara condens.

Sustenabila – datorita eficientei energetice ridicate emisiile de CO2 scad considerabil, in acelasi timp ajuta si la conservarea resurselor de petrol si gaz.

Inovativa – datorita evolutiei tehnologice din domeniu, producatorii de materiale, dezvolta materiale cu grad inalt de performanta.

Casa pasiva – structura

O casa pasiva are peretii de grosimi intre 40-50cm, stratul de izolatie asigurat de materiale speciale izolatoare este de 20-30cm. Datorita materialelor speciale si a grosimii stratului izolator nu se realizeaza transferul de energie cu mediul exterior, acest avantaj al caselor pasive se numeste termoizolatie eficienta. Casa pasiva este protejata de supraincalzire print-un sistem complex de storuri si umbrare moderne.

Dupa standardul international de performanta energetica rata izolatiei termice speciale trebuie sa fie in medie 0.15kWh/mp, noi indeplinim acest standard cu ajutorul izolatiilor speciale si a materiarelor de constructie de ultima generatie.

Casa pasiva – proiectarea

Proiectare unei case pasive este asemanatoare cu proiectarea unei case standard dar trebuie sa treaca anumite teste stabilite de standardul international de performanta energetica. Astfel se realizeaza o simulare energetica cu ajutorul programului Passivhaus Projektierungs Paket (PHPP). Pentru a avea succes si a trece de standardele simularii se fac optimizari proiectarii, se incearca sa se scape de punti termice majore.

Casa pasiva – motive

O casa pasiva ofera confort din mai multe puncte de vedere: confort termic, datorita pierderilor minimale de caldura, confort acustic, confort economic deoarece facturile sunt foarte mici, confort vizual datorat luminii naturale si confortul calitatii aerului care este proaspat mereu.

O casa pasiva ofera un mediu sanatos, mereu cu aer proaspat filtrat, economii la energia electrica, emisii mici de gaze de sera, construiita dupa anumite standarde internationale. Este o cladire durabila, materialele folosite in constructia acesteia sunt de calitate si este accesibila costul de constructie este cy 7-10% mai mult decat la o casa standard.

Întrebă-ne mai multe chiar azi!

G&M Internațional Instalații

☎️0722 363 389

Str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș

Luni – Vineri: 08:00 – 17:00

Promovat de Talkingabout la Casa verde plus