I: De ce să protejezi centrala termică?

Unii beneficiari ai unui sistem nou de incalzire sunt dea dreptul ghinionisti. Dupa o vreme constata ca nu se incalzesc toate radiatoarele. Evident ca este chemat meseriasul. Doar a dat garantie la lucrarile de montaj. Lasand la o parte situatia in care s-a adunat aer la partea superioara a radiatoarelor sau portiunilor de instalatie, cazul cel mai des intalnit este acela cand filtrul Y de pe retur a inceput sa adune mizerie. Cine e de vina? E problema de garantie? Cine plateste interventia? Ce putem face ca sa nu se mai intample?

Mai rau de atat, din cauza suspensiilor din apa incep sa se blocheze componente din centrala sau instalatie (pompe, vane deviatoare, robineti, distribuitoare) si aceasta intra in avarie. Uneori  centrala da semne din timp: incepe sa fie mai zgomotoasa, sau nu mai poate face apa fierbinte chiar daca reglez temperatura la 60°, sau apa este cand calda, cand rece (daca iti place dusul scotian, poate fi un avantaj!)

Pe cine sa chemam? Evident pe cei care asigura garantia centralei. Pana la urma aflam ce s-a intamplat. O parte din suspensii provin de la radiatoare, au un strat de magnetita de culoare neagra pe interior pentru conservare. Alta parte apare in timp in urma proceselor de coroziune. Daca apa din radiatoare este de culoare maro-roscat (ruginie) inseamna ca in instalatie este mult aer. Asta din cauza ca instalatia nu a fost bine aerisita, sau montajul nu a fost unul profesional.

Ce putem face?

Nu ar fi mai bine ca suspensiile respective sa fie adunate intr-un filtru care protejeaza centrala si nu o blocheza? Filtrele Fernox TF1 aduna toata magnetita, inclusiv particolele de dimensiuni extrem de mici care trec prin sita filtrului Y.

Producatorii centralelor termice precum Vaillant recomanda sa protejam, sa luam masuri inainte de ajunge la asa ceva. Adica sa spalam instalatia cu solutii gen Cleaner F3 chiar la punerea in functiune, si apoi sa o protejam cu aditivi gen Protector F1.

Toate produsele Fernox pot fi gasite in magazinul on-line www.g-m-store.ro

 

 Asistenta de specialitate gasiti la:

G&M INTERNATIONAL INSTALATII SRL

Targu Mures, str. Gheorghe Doja, nr 76A

Tel: 0265-211339; 0737-553203; 0722-363389

E-mail: tehnic@g-m.ro; service@g-m.ro