I: Aerisirea caloriferelor

Cum aerisesti caloriferul?

In acest articol iti voi explica care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi daca vrei sa sti cum aerisesti caloriferul.

Cateva intrebari la care raspunde acest articol:

  • De ce nu se incalzesc caloriferele pana jos?
  • Cum se aeriseste un calorifer?
  • De ce nu se incalzesc caloriferele?
  • De ce fac caloriferele zgomot?

Trebuie sa te asiguri inainte de toate ca la caloriferul tau este montat un robinet de aerisire. Un model comun de robinet de aerisire este cel din poza de mai sus.

Principalul avantaj la robinetul de aerisire cu rozeta este faptul ca permite aerisirea caloriferelor fara sa fie necesara o cheie speciala de aerisire. Rozeta lui se roteste pana iese aerul si apoi se inchide. Caloriferele vor fi astfel aerisite.

In calorifere si tevi circula apa si impreuna cu ea sunt antrenate si bule de aer. Acestea se ridica in partea de sus a caloriferului si produc un dezavantaj pentru ca transferul termic de la apa la calorifer nu se mai face eficient. O sa-ti dai seama ca ai aer in calorifere daca “caloriferele nu incalzesc” sau daca “caloriferele bolborosesc”.

Alte cauze posibile: nu toate problemele de incalzire se rezolva cu aerisirea caloriferelor. Pot fi alte cauze cum ar fi tevi infundate (turul sau returul), calorifer infundat, sau echilibrarea instalatiei.

Cum se aerisesc caloriferele?

  1. Ca sa faci corect aerisirea caloriferelor, opreste centrala termica daca ai pornit-o cumva. Opreste si robinetii de la calorifer, atat robinetul de tur cat si robinetul de retur.
  2. Inarmeaza-te cu o cheie de aerisit calorifere sau o surubelnita, un castron sau borcan si o carpa.
  3. Incepe aerisirea de la cel mai apropiat calorifer de centrala si continua cu urmatoarele. Roteste la stanga surubul aerisitorului cu cheia sau surubelnita. Va iesi aer sau aer cu apa la inceput, si poti lasa sa curga vreo 10 secunde pana curge doar apa pe care o colectezi in castron sau borcan.
  4. Poti ajuta aerul sa iasa din calorifer mai usor, deschide putin robinetul de retur. Asa apa intra prin partea de jos in calorifer si impinge aerul sa iasa in sus si afara.
  5. Inchide aerisitorul rotindu-l spre dreapta. Apoi deschide robinetii de tur si retur.
  6. Muta-te la urmatorul calorifer si repeta pasii 3, 4, 5. E bine sa incepi de la primul calorifer si sa continui in ordine cu celelalte.
  7. In timp ce scoti apa din calorifere, presiunea in instalatie scade. Poti vedea la manometrul centralei daca presiunea variaza mult. Daca presiunea centralei termice pe gaz scade sub 0,8 bar, va trebui sa deschizi robinetul de umplere al centralei ca sa incarci instalatia. La centrala pe gaz, presiunea trebuie sa fie de 1,4 – 1,5 bar in stationare iar cand functioneaza sa nu depaseasca 2,5 bar.

Cum sa am un calorifer mai eficient?

  •  Aeriseste caloriferul. Daca nu se incalzeste complet sau se aud zgomote din el, este foarte probabil sa aiba nevoie de aerisire.
  • Nu acoperi caloriferul. Perdelele sau draperiile pot bloca caldura degajata de calorifere. O mare parte din caldura este transferata prin convectie, deci aerul trebuie sa circule prin calorifer pentru a se incalzi. Alte obiecte precum piese de mobila nu trebuie asezate la mai putin de 10 cm.

Cum aerisesc un calorifer care nu are aerisitor

Ca sa aerisesti un calorifer care nu are aerisitor, cum pot fi unele cazuri de calorifere din fonta la blocurile vechi, trebuie sa opresi mai intai centrala. Ia o carpa pe care o infasori in jurul piulitei olandeze. Rolul carpei este de a colecta apa care curge pe care sa o directioneze in jos, intr-un lighean sau castron. Slabesti piulita cu atentie si departezi robinetul de calorifer ca sa aiba loc aerul sa iesa. Dupa ce termini refaci presiune din instalatie.

O curiozitate despre aerisire

Mai exact despre cuvantul aerisirea.  Acesta este un palindrom, adica un cuvant care citit de la stanga la dreapta, sau de la dreapta la stanga, ramane neschimbat.

Ce fac daca nu ma descurc?

Daca nu te descurci sau nu sti cum sa aerisesti caloriferul, suni tehnicianul de service.

Fii atent la pasii pe care-i face si data viitoare vei sti singur cum aerisesti caloriferul.

 

Dacă îți plac sfaturile noastre, mai avem și altele!

Vino la G&M Internațional Instalații din Târgu Mureș

str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș

Luni – Vineri – 08:00 – 17:00

office@g-m.ro

0265 211 339