I: Cum alegem dimensiunea caloriferelor/radiatoarelor
- Pentru dimensionarea corecta a numarului si a tipului de radiatoare, se recomanda consultarea unui specialist (proiectant) pentru determinarea necesarului termic al fiecarei camere a imobilului si intocmirea proiectului tehnic al instalatiei.
- Orientativ, pentru un imobil de locuit bine izolat termic (pereti din caramida eficienta cu goluri, izolatie exterioara din polistiren de 10 cm, ferestre termopan eficiente, fara suprafete vitrate foarte mari etc.) se poate considera un necesar termic de 45-50 W/m³ de cladire.
- Pentru sistemele cu centrale in condensatie (agent termic de joasa temperatura), se va mari dimensiunea radiatorului cu circa 30% fata de cea data de documentatia furnizorului pentru regimul de temperaturi 80/60°C, deoarece aceste centrale au randament maxim cand returul de la instalatie e cat mai rece (pentru a se intensifica fenomenul de condensare).
- De asemenea, se recomanda o supradimensionare cu 30- 40% a radiatoarelor care se monteaza in sistemele centralizate (termoficare), datorita valorii mult mai mici de 80°C a temperaturii agentului termic.
Contactează-ne pentru a comanda un calorifer/radiator!