I: Cum reducem costurile de încălzire – recomandări practice
Avand in vedere cresterile de pret ale gazelor naturale si energiei electrice anuntate pentru 2015, problema incalzirii economice a locuintelor este foarte actuala. In continuare gasiti cateva idei de economisire pe care vi le recomandam “cu caldura” chiar daca sunteti sau nu din Tirgu Mures.
Instalatia de incalzire
1. utilizarea unui termostat de ambiantatermostat la o instalatie de incalzire aduce economii cu combustibilul de circa 10%. Valoarea temperaturii de confort in locuinta depinde de varsta, sexul, starea de sanatate, nivelul de oboseala al ocupantilor. Orientativ, iarna este in jur de 20-21°C in camerele de locuit, 22-24°C in bai, 18°C in holuri etc.
Fiecare grad Celsius cu care se mareste temperatura setata in locuinta determina cresterea facturii de combustibil cu 7%. Se pot utiliza si termostate programabile (cronotermostate) care permit setarea unei temperaturi mai mici in incapere in timpul zilei (cand proprietarii nu sunt acasa): se pot seta valori ale temperaturii de 17-18°C in timpul absentei de acasa pe durata a catorva ore si temperatura uzuala de confort in restul timpului.
Nu se recomanda setarea unor temperaturi mai mici de 17-18°C in cazul absentei de scurta durata (10-12 ore), deoarece revenirea la temperatura de confort va determina un consum mare de combustibil. In cazul absentei pe durata a catorva zile, aceasta valoare se poate seta in jur de 14-15°C, iar pentru absenta de peste o saptamana se poate merge pe o setare de 10-12°C (asa-numita temperatura “de garda”). Un cronotermostat inteligent modulant asigura economii suplimentare fata de un termostat clasic on/off .
2. utilizarea robinetilor termostatati pentru radiatoare, impreuna cu un (crono)termostat asigura o functionare radiatoreconomica si confortabila a instalatiei de incalzire. (Crono)termostatul se instaleaza, in general, in camera cea mai rece si pe radiatorul din acea camera nu se monteaza robinet termostatat, ci robinet simplu care se mentine deschis pe maxim. In orice instalatie de radiatoare cu robineti termostatati se va lasa minim un radiator fara robinet termostatat pentru a permite realizarea circulatiei agentului termic si evitarea socurior hidraulice asupra pompei. In incaperile utilizate mai rar se poate mentine o temperatura mai scazuta cu ajutorul robinetilor termostatati.
3. impreuna cu cele de mai sus, montarea unei sonde exterioare de temperatura determina economii suplimentare (daca centrala/cazanul centralasi configuratia cladirii permit montarea acesteia). Prin intermediul acesteia, automatizarea centralei masoara temperatura exterioara si regleaza temperatura agentului termic dupa o curba de incalzire. In meniul centralei exista o familie de curbe de incalzire, iar la punerea in functiune specialistul de service selecteaza curba optima tinand cont de nivelul de izolare termica a cladirii, de zona climatica, tipul centralei (clasica sau in condensatie) etc.
Sonda exterioara de temperatura se monteaza pe latura nordica a cladirii (pentru a nu fi expusa niciodata la soare), ferita de surse de caldura (ferestre, hote, guri de ventilatie, cosuri de fum etc.)
Efectuati operatiile periodice de intretinere a cazanului/centralei conform recomandarilor producatorului, pentru mentinerea randamentului la valori cat mai apropiate de momentul achizitiei: cazanele pe combustibil solid trebuie curatate, centralele pe gaz necesita verificari si reglaje la arzator efectuate de personal specializat etc.
Utilizati echipamentul respectand instructiunile din manualul acestuia pentru o exploatare economica si in siguranta.
- aerisiti radiatoarele la inceputul fiecarui sezon de incalzire.
- in functie de vechimea cazanului/centralei si de bugetul disponibil, analizati posibilitatea inlocuirii cu un echipament mai eficient, functionand cu acelasi combustibil sau cu altul. De exemplu, puteti inlocui o centrala conventionala pe gaz veche de 8 ani cu una noua, tot clasica sau in condensatie pentru o functionare mai eficienta. O centrala noua conventionala va consuma mai putin cu 10-15% decat cea veche, iar o centrala in condensatie va aduce economii de gaz de minim 30% fata de vechea centrala (de asemenea se vor elimina o buna perioada de timp si cheltuielile cu piese de schimb etc), Le puteti gasi la noi pe site la sectiunea „Produse HVAC” sau puteti sa ne faceti o vizita la sediul nostru pe str. Gh. Doja Nr. 76A, Tirgu Mures.
Costuri comparative in cazul incalzirii cu diferiti combustibili:
- Incalzire electrica rezistiva = 4-5 ori mai scumpa decat cea pe gaz
- GPL = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz
- Motorina = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz
- Peleti = aproximativ egala cu cea pe gaz
- Lemn = mai ieftina decat cea pe gaz (depinde de pretul si disponibilitatea locala a lemnului); are dezavantajul unui confort mai redus datorita necesitatii curatarii si alimentarii manuale periodice cu combustibil
Achizitionarea unui sistem solar panou_solar pentru producere apa calda menajera poate fi o investitie rentabila, mai ales daca se face prin Programul Casa Verde.
Un sistem solar corect dimensionat asigura economii anuale de circa 70% la producerea apei calde menajere.
Vizitează-ne în showroom-ul de pe Gh. Doja Nr 76A din Tîrgu Mureș (suntem vis-a-vis de autogara Voiajor).
Program: Luni – Vineri între 08:00 – 17:00.
Sursa articolului aici.