Importanța ventilației încăperilor

Aer dătător de viață – mai important ca niciodată

Aerul este o parte esențială a vieții – la fel ca mâncarea. Desigur, nu vrem să mâncăm mâncare stricată, așa că ar trebui să acordăm importanță și aerului curat într-o stare ambientală. Nu doar respirăm acest aer, ci literalmente ne scaldăm în el.

Consumăm 15 kg de aer în fiecare zi. Acesta este în primul rând aer interior – nu aer proaspăt ca în păduri și pajiști. Prin urmare, este foarte important ca poluanții din acest aer interior să fie reduși cât mai mult posibil – mai ales în vremurile de astăzi.

Fie că este vorba de birouri, clădiri administrative și locații pentru evenimente, restaurante, cinematografe, teatre, magazine, scoli si gradinite, supermarketuri, facilități de agrement sau locuri industriale, oriunde oamenii petrec mai mult timp, instalațiile de aerisire și aer condiționat trebuie sa asigure un flux constant și plăcut de aer pe care oamenii sa îl perceapa ca fiind „proaspăt”. Aceasta implică menținerea temperaturilor care sunt ajustate pentru a se potrivi cu cerințele actuale și un nivel adecvat de umiditate. În termeni tehnici, vorbim despre „Confort termic” și „Calitatea mediului interior” (IEQ), care depind de o serie de factori.

Calitatea adecvată a aerului interior poate fi obținută și prin deschiderea ferestrelor – cel puțin intermitent. Dar acest lucru poate avea limitări semnificative și poate avea un impact negativ asupra sentimentului de bunăstare al ocupanților și asupra calității aerului. Pătrunderea aerului cald în timpul verii supraîncălzește încăperile și, iarna, aerul extern rece le răcește prea mult. În același timp, aerul din cameră devine extrem de uscat, ceea ce afectează membranele mucoase ale corpului și crește riscul de infecție de la bacterii și viruși. Nu apar astfel de probleme atunci când un sistem de ventilație este în funcțiune; aceste sisteme canalizează constant aerul exterior filtrat, încălzit sau răcit în încăperi și, în același timp, elimină aerul contaminat. Aceasta înseamnă că, pe tot parcursul anului, o bună calitate a aerului interior poate fi obținută numai prin utilizarea unei unități de ventilație mecanică.

Experții sunt de acord că tehnologia de ventilație și aer condiționat va juca un rol major în pandemia Covid, în protejarea ocupanților din spațiile interioare împotriva infectării cu coronavirusul. “Unitățile de ventilație au un rol important de jucat, deoarece spălarea continuă a spațiilor interioare cu volume mari de aer extern diluează semnificativ concentrația de aerosoli Covid în aerul din cameră și astfel limitează foarte mult riscul de infecție”, spune Günther Mertz, director general al Asociația de aer condiționat și ventilație în clădiri (FGK). De fapt, cu cât este mai mult aer exterior, cu atât rezultatul este mai bun. Și, dacă sistemul de ventilație existent nu este capabil să furnizeze suficient aer extern pentru a reduce semnificativ cantitatea de aerosoli Covid, atunci alte două măsuri pot ajuta.

Pe de o parte, ferestrele pot fi, de asemenea, deschise în mod regulat pentru a crea ventilație. Și, pe de altă parte, unitățile suplimentare de purificare a aerului pot fi instalate în camere individuale. Aceste unități aspiră în mod constant aerul din cameră, filtrează orice virus pe care l-ar putea conține în filtre de particule de înaltă eficiență (în general până la cel puțin 99%) și apoi returnează aerul purificat în cameră. Dispozitive de acest gen, care sunt recomandate și de virologi, sunt acum disponibile de la mulți producători într-o varietate de modele și niveluri de flux de aer. Acestea sunt adecvate pentru a oferi o protecție suplimentară eficientă împotriva infecției cu coronavirus în, de exemplu, săli de clasă, birouri în plan deschis și săli de conferințe, precum și în cabinetele medicale și sălile de fitness.

În același timp, putem presupune că epidemia de coronavirus și necesitatea de a proteja oamenii de aceasta vor fi luate în considerare mai mult în planificarea și instalarea de noi sisteme de ventilație și aer condiționat.

Sursa ISH 2021

Service centrale termice Mureș sau Do It yourself?

Service centrale termice Mureș sau Do It yourself?

Riscurile Do It Yourself in domeniul HVAC

Centralele termice, aparatele de aer condiționat, aparatele de  încălzire si racire, sistemele de ventilație  sunt unități destul de complexe din punct de vedere tehnic.

Dar, cu atât de multe informații online, este ușor de înțeles de ce tot mai mulți proprietari încearcă să-și facă singuri lucrările de intretinere si reparatii.

De fapt, se estimează că piața Do It Yourself va fi în valoare de peste 13,9 miliarde de dolari în 2021, potrivit unui raport al firmei de cercetare piață Technavio.
Deci, ce se poate face cu privire la numărul tot mai mare de clienți care încearcă să facă reparații sau instalări HVAC pe cont propriu? Înțelegerea problemei este adesea primul pas în abordarea acesteia.

 

Greșeli comune DIY în domeniul HVAC – sau service centrale termice?

 

Iată câteva dintre greșelile obișnuite de tip do-it-yourself (fă-o chiar tu!) des întâlnite.

Utilizarea uneltelor greșite. Ca și alte domenii, industria HVAC are un set specific de unelte de testere, masini, pompe, aparatura de masură specifica, scule electrice si electronice, chei specifice, care trebuie folosite la executarea lucrarilor de mentenanta si a eventualelor reparatii. Înlocuirea unei surubelnite cu un cuțit de bucătărie poate fi o idee proastă. Este poate bine să alegi service centrale termice din Mureș de la o firmă autorizată.

Curățarea evaporatorului și condensatorului. Nu este neobișnuit ca proprietarii să încerce să curețe unitatea de condensare din exterior. Această practică nu va da roade daca nu este facuta corespunzator și ar putea chiar să deterioreze lamele, ducând la obturarea fluxului de aer.

Folosirea de banda adezivă, care lipește tot. În categoria lucrarilor do-it-yourself, banda adezivă este soluția imediată pentru diverse reparații. Deși poate fi un produs excelent in multe situatii, acesta nu aparține unui sistem HVAC!

 

Constientizarea clienților cu privire la riscurile reparațiilor neautorizate ale aparatelor HVAC  

Odată ce noi am înțeles riscurile legate de lucrările DIY la instalatiile HVAC, am considerat ca este o idee bună să ajutam clienții sa le constientizeze. G&M incearca o abordare empatică pentru lucrarile de tip DIY pentru ca datorită canalului YouTube, clienții se simt tot mai incurajati sa faca anumite ‘mici interventii’. Este important să subliniem diferențele dintre vopsirea unei carcase și executarea unei sarcini mai complexe, riscante, cum ar fi conectarea cablurilor termostatului, fără a pierde din încrederea abia câștigată.

 

Riscurile reparațiilor neautorizate HVAC

Problema HVAC

Riscul

Instalarea unui termostat inteligent Șoc electric
Repararea unui aparat de aer condiționat Arsură sau otrăvire cu agentul de răcire chimic; Încălcarea reglementărilor EPA privind refrigeranții
Repararea unei unități HVAC Stricăciuni mai mari decât erau
Instalarea unei noi unități HVAC în mansardă sau în spații strâmte Expunerea la o atmosferă toxică
Încercarea de instalare, întreținere sau reparație Creșterea costurilor

 

Există un motiv pentru care certificarea tehnicienilor  HVAC este necesară conform legii. Agenții de răcire pot fi dăunători oamenilor și mediului. In plus, pericolele de a lucra cu cabluri electrice sub tensiune, instalatii sub presiune, instlatii de gaze și echipamente complexe de încălzire și răcire sunt motivele principale pentru care multe state, inclusiv Romania, cer ca tehnicienii HVAC să fie autorizați.

Service și mentenanta HVAC

Mulți clienți ar fi bucuroși să afle că sunt operatiuni HVAC pe care le pot face ei înșiși. De exemplu, pot înlocui sau curăța filtrele de aer și curăța depunerile de la ventilatorul exterior, compresor și condensator. Lucrând cu clienți care au interesul să înțeleagă cum funcționează echipamentele lor HVAC, încercam sa-i ajutam să-și mentina sistemele in stare buna de functionare, invatandu-i, in special, operatiunile de mentenanta obligatorii si relativ usor de executat. Astfel reusim să-i împiedicam să le strice și in caz de defecte, să ridice costul reparațiilor sau chiar să se rănească.

 

Adaptarea la lucrul cu clienții DIY

Lupta împotriva unei tendințe nu este de obicei cea mai bună cale de urmat. Dincolo de constientizarea si educarea clienților cu privire la riscurile lucrarilor DIY la instalatiile si aparatele HVAC, noi, G&M vedem problema ca pe o oportunitate de a crea relații corecte si de lunga durata cu clienții nostri.

Dacă un client ne cere sfatul, înseamnă că are o problema pe care vrea sa o cunoasca, sa o inteleaga înainte de a încerca să o resolve, probabil chiar de unul singur. Noi ii dam ceea ce doreste. Informații si sfaturi.

In acelasi timp ii prezentam si modalitatea prin care G&M poate rezolva  problema.
Aceasta este si o oportunitate de a-i spune despre serviciile și produsele noastre. Și…de cele mai multe ori clientul va decide că este o idee mai bună să apeleze la un specialist care să aibă grijă de echipamente sale.

Credem ca in timp, clienții nostri vor fi recunoscatori pentru disponibilitatea noastra de a impartasi informatii si de a le da sfaturi cu privire la intretinerea echipamentelor HVAC și ne vor tine aproape pentru sarcinile mai complexe si cele ce necesita autorizare tehnica specializata!

 

Alege un service centrale termice Mureș de calitate, întreabă-ne chiar azi.

G&M Internațional Instalații

☎️ 0265 231 616

Str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș

Luni – Vineri: 08:00 – 17:00

Centrale termice Târgu Mureș – service

Centrale termice Târgu Mureș – service

Unii beneficiari ai unui sistem nou de încălzire sunt de-a dreptul ghinioniști. După o vreme constată că nu se încălzesc toate radiatoarele. Evident că este chemat meseriașul. Doar a dat garanție la lucrările de montaj. Lăsând la o parte situația în care s-a adunat aer la partea superioară a radiatoarelor sau porțiunilor de instalație, cazul cel mai des întâlnit este acela când filtrul Y de pe retur a început să adune mizerie. Cine e de vina? E problemă de garanție? Cine plăteste intervenția? Ce putem face ca să nu se mai întâmple?

Mai rău de atât, din cauza suspensiilor din apă, încep să se blocheze componente din centrală sau instalație (pompe, vane deviatoare, robineți, distribuitoare) și aceasta intră în avarie. Uneori, centrala dă semne din timp: începe să fie mai zgomotoasă, sau nu mai poate face apă fierbinte, chiar dacă reglezi temperatura la 60°, ori apa este când caldă, când rece (dacă îți place dușul scoțian, poate fi un avantaj!).

Centrale termice regăsești aici: https://g-m.ro/category/microcentrale-in-condensatie/

Pe cine să chemăm? Evident pe cei care asigură garanția centralei. Până la urmă aflăm ce s-a întâmplat. O parte din suspensii provin de la radiatoare, au un strat de magnetită de culoare neagră pe interior pentru conservare. Altă parte apare, în timp, în urma proceselor de coroziune. Dacă apa din radiatoare este de culoare maro-roșcat (ruginie) înseamnă că în instalație este mult aer. Asta din cauză că instalația nu a fost bine aerisită, sau montajul nu a fost unul profesional.

Ce putem face? 
Nu ar fi mai bine ca suspensiile respective să fie adunate într-un filtru care protejează centrala și nu o blocheză? Filtrele Fernox TF1 adună toată magnetita, inclusiv particulele de dimensiuni extrem de mici, care trec prin sita filtrului Y.

Producătorii centralelor termice precum Vaillant recomandă să protejăm, să luam măsuri înainte de ajunge la așa ceva. Adică să spălăm instalația cu soluții gen Cleaner F3 chiar la punerea în funcțiune, si apoi să o protejăm cu aditivi gen Protector F1.

Toate produsele Fernox pot fi găsite în magazinul on-line www.g-m-store.ro

 

 

Dacă ai nevoie de service de calitate în Târgu Mureș întreabă-ne chiar azi.

G&M Internațional Instalații

☎️ 0265 231 616

Str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș

Luni – Vineri: 08:00 – 17:00

Instalații încălzire Mureș – soluție curățare

Instalații încălzire Mureș – soluție curățare

Soluție modernă pentru curățarea instalațiilor de încălzire

Fondat în 1964, în UK, Fernox este un producător de top de filtre și produse chimice pentru tratarea apei, pentru sistemul de încălzire centrală și nu numai. Fernox a făcut pionierat în dezvoltarea de produse eficiente energetic atât pentru instalatiile tradiționale cât și pentru cele noi, bazate pe tehnologii regenerabile, pentru locuințe și aplicații comerciale.

Fernox funcționează astăzi ca filială de business de performanță sub MacDermid Solutions Group și este reprezentat în Romania, în Târgu Mureș, de societatea G&M INTERNAȚIONAL INSTALAȚII SRL.

Filtrele Fernox și produsele chimice Fernox trebuie folosite în instalațiile de încălzire/răcire, pentru o funcționare perfectă, eficientă și de lungă durată. Gama de filtre și produse chimice Fernox este vastă și adaptată problemelor care pot să apară în sistemele de încălzire sau să prevină apariția lor.
Am deschis de curând magazinul online www.g-m-store.ro unde găsiți întreaga gamă de produse Fernox, instrucțiuni de utilizare și consultanță de specialitate în caz de nevoie. De asemenea, puteți vizita și showroom-ul din Strada Gh. Doja 76A, Târgu Mureș.

Vrem să vă familiarizăm cu Fernox și de aceea vă prezentăm un produs ‘must’ și o modalitate modernă de spălare a instalațiilor de încălzire, vechi sau noi, pentru a putea beneficia de ceea ce vă doriți – O instalație curată și eficientă.

Când ar trebui să introduceți Filter Fluid+Protector într-un sistem de încălzire?

 

Puteți folosi acest produs în următoarele situații:

 1. Pentru instalații care au fost curățate/spălate, dar ulterior nu au fost protejate în mod adecvat, coroziunea continuând să aibă loc;
 2. Pentru instalații proiectate/executate necorespunzător la care o spălare completă, temeinică nu poate fi făcută.
  Concentrația soluției trebuie controlată anual, ca parte a unui program de întreținere și service, pentru a asigura protecție completă.
  Spălarea instalației. De ce spălare ‘Powerflush’?

 

Dacă nămolurile și reziduurile nu sunt îndepărtate din sistemul de încălzire, acestea se pot acumula în radiatoare, conducte și schimbătoare de căldură, cauzând blocaje severe. Acest lucru diminuează transferul de căldură și poate duce la deteriorarea conductelor, robineților de radiator și vanelor deviatoare sau de reglaj. În unele cazuri, aceasta va duce, în cele din urmă, la defectarea prematură a centralei termice.Spălarea ‘Powerflush’ este o metodă populară de curățare și întretinere a unui sistem de încălzire centrală. O unitate Fernox Powerflow asigură o spălare sub presiune a acestuia, dislocând și îndepărtând reziduurile, calcarul și acumulările de nămol (magnetită). O spălare ‘Powerflush’ va îmbunătăți distribuția căldurii în clădire, având ca efect reducerea facturilor la energie și creșterea fiabilității sistemului de încălzire.

Cum se face o spălare ‘Powerflush’?

Ce îți trebuie?

 • Powerflow Fernox MKIII (pompă cu rezervor de 50 l și motor de 1,3 kW)
 • Fernox TDS metru (aparat pentru măsurat conductivitatea apei)
 • Fernox Powerflushing F3 (solutie pentru spălare)
 • un adaptor de spălare Fernox TF1 Total/Omega sau adaptor pentru cap de pompă, după caz
 • Powerflushing Filter (filtru magnetic profesional pentru spălarea sub presiune, accesoriu al pompei MKIII)
 • Fernox Protector / Filter Fluid+Protector/ Alphi-11 (soluții de protejare), după cum este cazul
 • Kitul de testare Fernox Protector (opțional)

 

Inițial trebuie să verificați

Zonele cu potențial mare de depuneri trebuie să fie identificate, adică radiatoare reci, dar si zone cu potențial de corodare. Instalații de încălzire ân Mureș le puteți găsi la G&N. Când instalatia este foarte corodată, proprietarul trebuie să fie informat că spălarea poate cauza deteriorări urmate de scurgeri în zonele cele mai corodate.

Asistență de specialitate

G&M Internațional Instalații te poate ajuta să găsesti cea mai bună soluție pentru spălarea și întreținerea instalației tale de încălzire sau de răcire.

 

Întrebă-ne mai multe chiar azi!

G&M Internațional Instalații

☎️ 0265 231 616

Str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș

Luni – Vineri: 08:00 – 17:00

Ventilatie – filtrare aer Targu Mures

Ventilatie – filtrare aer Targu Mures

O zi obișnuită. Ajung seara acasă, mănânc, mă uit la televizor, fac un duș și mă duc la culcare. Nu prea îmi este somn dar trebuie să mă culc. E o liniște deplină. Anul trecut am schimbat ferestrele și acum nu se mai aud zgomotele de afară.

Și totuși adorm greu… Spre dimineață simt că aerul este din ce în ce mai greu respirabil. Aș deschide geamul dar afară e frig. O să scadă temperatura în cameră prea mult. Plus că înainte de răsărit începe să cânte cocoșul vecinului. Sau poate trece o pisică prin curte și îl trezește pe Rex, câinele nostru. Nu, mai bine mă abțin.

Stau și mă gândesc când a fost ultima dată când am dormit cu adevărat bine. Când am fost la țară vara trecută și am dormit cu fereastra deschisă? Sau când am fost pe munte și am dormit în cort? De ce să nu pot avea parte de un asemenea somn în fiecare noapte? SĂ FIE OARE POSIBIL?
Înainte de a ne plânge că nu dormim bine, ar trebui să facem tot ce este posibil să avem parte de un somn sănătos. Și cu costuri mici, dacă s-ar putea. Adică aerul din dormitor să aibă oxigen la fel ca cel de afară dar fără zgomotele de acolo, temperatura să nu scadă iarna și să nu crească vara. Eventual să fie mai curat, fără praf, și dacă s-ar putea, chiar dezinfectat.

Recuperatoarele Prana  fac toate aceste lucruri posibile. Ventilatie – filtrare aer Targu Mures – PRANA –

Aduc aerul de afară, îl filtrează si îl dezinfectează la trecerea prin schimbătorul de cupru. Zgomotele sunt atenuate extrem de mult iar temperatura din cameră practic nu se schimbă. Nu trebuie decât o gaură în perete de 162 mm și o priză în apropiere. Consumă puțin și este silențios.

Întrebă-ne mai multe chiar azi!

G&M Internațional Instalații

☎️ 0265 231 616

Tel: 0265-211339; 0737-553203; 0722-363389
E-mail: tehnic@g-m.ro; service@g-m.ro
www.g-m.ro

www.g-m-store.ro

Str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș

Luni – Vineri: 08:00 – 17:00

Sistem de ventilație – Prana – recuperare de căldură

Compania Prana este inventatorul sistemului de ventilare cu recuperare de căldură cu dublu flux, tehnologie revoluționară în domeniul recuperării și conservării energiei. De peste 15 ani compania soluții integrate de ventilație cu eficiență energetică ridicată, care aduc utilizatorilor confort și economie. Astăzi compania produce cea de-a patra generație de sisteme de ventilare cu recupeare de căldură „Prana” care sunt echipate cu recuperator de căldură din cupru. La dispoziția inginerilor, se află un laborator climatic, care le permite să dezvolte, să testeze și să aducă pe piață noi modele. La G&M Targu Mures îți putem oferi mai multe informații despre acest sistem!

Avantajele sistemelor de ventilare „Prana” sunt:

 • Dimensiuni compacte. Întregul recuperator este ascuns în grosimea peretelui, afară rămân doar grilele de ventilație;
 • Viteza și ușurința de instalare. Montajul se poate face în două ore, fără praf și fără a fi nevoie ulterior de alte lucrări de reparație;
 • Viteza și ușurința de instalare. Montajul se poate face în două ore fără a fi nevoie ulterior de alte lucrări de reparație;
 • Schimbătorul de căldură este confecționat din cupru. Cupru are o conductivitate termică foarte ridicată și este un antiseptic natural. Cuprul nu ruginește și nu se deteriorează în timp;
 • Debit mare de aer, datorită sistemului dublu flux – admisia și evacuarea aerului se face simultan și continuu, fără a se amesteca fluxurile de aer;
 • Fără consumabile;
 • Eficiență energetică de până la 92%;
 • Economie de energie. Consumul de energie electrică în putere maximă în funcție de model: 32-94W*oră;
 • Control simplu. Sistemul de ventilare este controlat de o telecomandă sau un variator (comutator reostat);
 • Absolut silențios în modul de funcționare „Noapte”;
 • Garanție completă produs – 2 ani

 

 

Elementul principal al recuperatorului este schimbătorul de căldură din cupru prin care trec fluxurile de admisie și de evacuare a aerului, care permit un transfer termic cu randament maxim pe toată durata de funcționare. Iar  viteza mare a fluxurilor de aer permite eliminarea de până la 90% a umidității din încăpere.

Principiul de funcționare al recuperatorului constă în următoarele: aerul cald evacuat, cedează căldura aerului rece admis prin pereții schimbătorului de căldură, în același timp menținând un nivel optim de umiditate în încăpere. Iar datorită faptului că admisia și evacuarea sunt separate fluxurile de aer nu se amestecă.

Află mai multe despre sistemul de ventilație Prana cu recuperare de căldură și vino la sediul nostru!

Întrebă-ne mai multe chiar azi!

G&M Internațional Instalații

☎️ 0265 231 616

Str. Gheorghe Doja Nr. 76 A, Târgu Mureș

Luni – Vineri: 08:00 – 17:00

Ce este Fernox?

Ce este Feronx?

Filtrele Fernox si produsele chimice Fernox trebuie folosite in fiecare instalatie de incalzire, pentru o functionare eficienta si de lunga durata. Gama de filtre si produse chimice Fernox este vasta si adaptata problemelor care apar in sistemele de incalzire sau sa previna aparitia lor.

Filtrele si produsele chimice Fernox sunt un MUST atunci cand vorbim despre o instalatie curata si eficienta pe toata durata de viata.

Vezi mai multe in filmul de prezenetare:

Am deschis de curand magazinul online www.g-m-store.ro unde gasesti intreaga gama de produse Fernox, instructiuni de utilizare si consultanta de specialitate in caz de nevoie.

Citeste mai multe despre Fernox în articolul din ziar Zi-De-Zi – https://www.zi-de-zi.ro/2019/12/03/solutie-moderna-pentru-curatarea-instalatiilor-de-incalzire-in-sfarsit-si-in-romania-cu-ajutorul-gm-international-instalatii/

Comunicat 16.03.2020

De ce să protejezi centrala termică?

Unii beneficiari ai unui sistem nou de incalzire sunt dea dreptul ghinionisti. Dupa o vreme constata ca nu se incalzesc toate radiatoarele. Evident ca este chemat meseriasul. Doar a dat garantie la lucrarile de montaj. Lasand la o parte situatia in care s-a adunat aer la partea superioara a radiatoarelor sau portiunilor de instalatie, cazul cel mai des intalnit este acela cand filtrul Y de pe retur a inceput sa adune mizerie. Cine e de vina? E problema de garantie? Cine plateste interventia? Ce putem face ca sa nu se mai intample?

Mai rau de atat, din cauza suspensiilor din apa incep sa se blocheze componente din centrala sau instalatie (pompe, vane deviatoare, robineti, distribuitoare) si aceasta intra in avarie. Uneori  centrala da semne din timp: incepe sa fie mai zgomotoasa, sau nu mai poate face apa fierbinte chiar daca reglez temperatura la 60°, sau apa este cand calda, cand rece (daca iti place dusul scotian, poate fi un avantaj!)

Pe cine sa chemam? Evident pe cei care asigura garantia centralei. Pana la urma aflam ce s-a intamplat. O parte din suspensii provin de la radiatoare, au un strat de magnetita de culoare neagra pe interior pentru conservare. Alta parte apare in timp in urma proceselor de coroziune. Daca apa din radiatoare este de culoare maro-roscat (ruginie) inseamna ca in instalatie este mult aer. Asta din cauza ca instalatia nu a fost bine aerisita, sau montajul nu a fost unul profesional.

Ce putem face?

Nu ar fi mai bine ca suspensiile respective sa fie adunate intr-un filtru care protejeaza centrala si nu o blocheza? Filtrele Fernox TF1 aduna toata magnetita, inclusiv particolele de dimensiuni extrem de mici care trec prin sita filtrului Y.

Producatorii centralelor termice precum Vaillant recomanda sa protejam, sa luam masuri inainte de ajunge la asa ceva. Adica sa spalam instalatia cu solutii gen Cleaner F3 chiar la punerea in functiune, si apoi sa o protejam cu aditivi gen Protector F1.

Toate produsele Fernox pot fi gasite in magazinul on-line www.g-m-store.ro

 

 Asistenta de specialitate gasiti la:

G&M INTERNATIONAL INSTALATII SRL

Targu Mures, str. Gheorghe Doja, nr 76A

Tel: 0265-211339; 0737-553203; 0722-363389

E-mail: tehnic@g-m.ro; service@g-m.ro

 

Sa fie oare posibil? Aerul din dormitor ca cel de afara?

SĂ FIE OARE POSIBIL? AERUL DIN DORMITOR CA CEL DE AFARĂ?

O zi obișnuită. Ajung seara acasă, mănânc, mă uit la televizor, fac un duș și mă duc la culcare. Nu prea îmi este somn dar trebuie să mă culc. E o liniște deplină. Anul trecut am schimbat ferestrele și acum nu se mai aud zgomotele de afară.

Și totuși adorm greu… Spre dimineață simt că aerul este din ce în ce mai greu respirabil. Aș deschide geamul dar afară e frig. O să scadă temperatura în cameră prea mult. Plus că înainte de răsărit începe să cânte cocoșul vecinului. Sau poate trece o pisică prin curte și îl trezește pe Rex, câinele nostru. Nu, mai bine mă abțin.

Stau și mă gândesc când a fost ultima dată când am dormit cu adevărat bine. Când am fost la țară vara trecută și am dormit cu fereastra deschisă? Sau când am fost pe munte și am dormit în cort? De ce să nu pot avea parte de un asemenea somn în fiecare noapte? SĂ FIE OARE POSIBIL?

Înainte de a ne plânge ca nu dormim bine, ar trebui să facem tot ce este posibil să avem parte de un somn sănătos. Și cu costuri mici, dacă s-ar putea. Adică aerul din dormitor să aibă oxigen la fel ca cel de afară dar fără zgomotele de acolo, temperatura să nu scadă iarna și să nu crească vara. Eventual să fie mai curat, fără praf, și dacă s-ar putea, chiar dezinfectat.

Recuperatoarele Prana fac toate aceste lucruri posibile. Aduc aerul de afară, îl filtrează si îl dezinfectează la trecerea prin schimbătorul de cupru. Zgomotele sunt atenuate extrem de mult iar temperatura din cameră  practic nu se schimbă. Nu trebuie decât o gaură în perete de 162 mm și o priză în apropiere. Consumă puțin și este silențios.