I: Ce s-a întamplat de la 26 Septembrie 2015 pe piața centralelor termice?

Noua directivă europeană ErP

Din 26 septembrie 2015 piaţa centralelor termice va cunoaşte schimbări majore. Astfel, Directiva ErP sau norma aplicabila produselor cu impact energetic şi Directiva privind etichetarea energetică ELD intră în etapa obligativităţii legale, care vine după o perioadă de tranziţie de doi ani.

Aşadar, pe pieţele din Uniunea Europeană nu vor mai putea fi comercializate decât produse ce ating un anumit prag de eficienţă energetică, singurele care se vor mai produce începând cu data de 26 septembrie a acestui an.

Care sunt schimbările impuse de directiva europeană?

Directiva ErP este un act care există la nivelul Uniunii Europene din octombrie 2009 şi care are ca scop introducerea acelor tip de măsuri care determină reducerea impactului asupra mediului înconjurător a instalaţiilor termice şi de încălzire a apei, inclusiv asupra consumului de energie de-a lungul intregului ciclu de viaţă al acestora. Cu alte cuvinte, echipamentele care nu îndeplinesc standardele minime de eficienţă energetică impuse de normele Uniunii Europene nu vor mai putea fi produse.

Pe de altă parte, Directiva ELD care intră în vigoare tot de la 26 septembrie, impune ca echipamentele comercializate pe pieţele Uniunii Europene să fie însoţite de o etichetă care să indice categoria de eficienţă energetică a produsului. Folosind o clasă energetică de la A++ la G pentru sisteme de încălzire şi de la A la G pentru instalaţii de încălzire a apei, eticheta va conţine totodată şi alt tip de informaţii, ca de exemplu, performanţa de preparare încălzire a aparatului şi nivelul de zgomot.

Astfel, pentru a mai putea fi comercializate pe piaţă, instalațiile termice și de încălzire a apei  trebuie sa respecte cerinţele de eco-design impuse prin norma ErP şi să fie însoţite de o nouă etichetă energetică.

05

Cum vor fi afectaţi consumatorii casnici?

Despre directiva ErP s-a vorbit foarte mult în ultima vreme şi au apărut o mulţime de întrebări şi controverse legate de această temă. Important de ştiut este că prevederile directivei ErP nu afectează consumatorul casnic, cel puţin nu pe termen scurt.

Cei care deţin centrale de apartament convenţionale pot sta liniştiţi, pentru că nu există obligativitatea înlocuirii acestora cu alte tehnologii mai noi, odată cu intrarea în vigoare a actualelor prevederi europene.

Centralele convenţionale sunt în perfectă legalitate şi de acum înainte, vor fi comercializate în continuare şi se vor utiliza până când deţinătorul decide că e momentul să treacă la un alt tip de centrală termică, una în condensare de exemplu, sau până când echipamentul pe care îl deţine iese din uz.

Chiar dacă în mod direct şi imediat, directiva europeană nu are impact asupra utilizatorilor de instalaţii termice, măsurile luate prin directiva ErP vor duce, in timp, la eliminarea definitivă a tehnologiilor ineficiente. Astfel, peste câţiva ani sistemele care nu folosesc cel putin tehnologia condensarii vor dispărea complet de pe pieţele europene.

Pentru cei care caută alternative eficiente care să se încadreze în standardele pe care le impune piaţa de acum înainte, centralele în condesare ar putea fi soluţia ideală şi pe termen lung. De aceea, opteză pentru cele mai bune centrale în condensare. Aceste Centralele în condensare  oferă performanţe impresionante, de la nivelul mare de eficienţă energetică, la un consum de energie mai scăzut şi o durată de viaţă care depăşeşte media echipamentelor tradiţionale.

Cât costă o centrală în condensație? Click aici:

banner-buyback

Vezi centralele în condensație din gama noastră!

 

Vino la sediul nostru și află mai multe!

Str. Gh. Doja, Nr. 76A, Tîrgu Mureș

0265 211 339

 

Sursă text: Mihaela Tohanean– PR Specialist Vaillant Group